Cihaz Kullanımı...
Sahip olduğunuz işitme cihazı ile yeni bir yaşama başlıyorsunuz. Unuttuğunuz veya şu ana kadar duymadığınız bir çok sesle belki ilk defa tanışacaksınız. Başlarda kullanımı biraz zor gelse de artık o sizin bir parçanız. Bu değerli cihaza sahip olurken ve olduktan sonrada bazı dikkat edilmesi gerekli noktalar olacaktır. İşitme cihazı alırken hizmet alacağınız firmanın seçimi önemlidir. Firmanın bu konuda uzmanlaşmış olmasına ve teknik servis hizmetinin T.S.E standartlarına uygunluğuna dikkat edilmelidir. Garantisiz ve bilinçsizce satılan cihazlar sizlere birçok problemler çıkartacağına emin olabilirsiniz. Hatta sizin probleminize anında cevap verebilecek servis ve teknik desteği size en yakın olan firma tercih edilmelidir.
İşitme cihazınızın elektronik ve hassas bir alet olduğu unutulmamalıdır. Ve bu yüzdendir ki bakımı ve bilinçli kullanımı sizin rahatlığınız ve cihazınızın ömrü için son derece önemlidir. Bunun için sizlere bazı altın kuralları belirtmek istiyoruz.
işitme Cihazına tam olarak alışmanız bir buçuk ay kadar sürebilir. Uzun süredir işitme kaybı yaşayanlar, unuttukları zayıf sesleri (kuş sesi, gazete hışırtısı, kapı gıcırtısı, zayıf öksürmeler ve elektrikli alet sesleri gibi) yeniden duymaktan rahatsız olabilirler. İlk haftalarda kendinizi gergin ve yorgun hissettiğiniz zamanlarda işitme cihazı kullanmayabilirsiniz. Alışma sabır ve zaman ister.
işitme Cihazını ilk bir hafta sadece evde kullanmanız yerinde olur. Başlangıçta işitme cihazınızı sadece birkaç saat kullanmanız alışmak için yararlı olabilir. İkinci hafta işitme cihazını günde en az 5 saat kullanabilirsiniz. Tiyatro, konser salonu, cami ve sinema salonu gibi yerlerde ilk 5.-10. sıralar arasında ve ortada oturmanız yararlı olur. Akustik nedenlerden dolayı balkon altında kalmamaya dikkat ediniz. Lokanta gibi gürültülü yerlerde gürültüyü arkanıza alınız.
Cihazınızı kullanmaya başlarken
İlk cihaz kullanan kişiler ilk bir ayda kullanım sıkıntı yaşayabilirler. Cihazın sesine, kullanımına alışabilmeleri için en az bir ay zamana ihtiyaçları olacaktır.
Cihaz kullanan kişinin yaşına ve sosyal yaşamına göre cihaz tipi seçmesi gereklidir. Örneğin işitme kayıplı bir çocuğa kanal içi cihaz verilmemelidir.
Gürültüden aşırı rahatsız olan veya tolerans problemi olan hastaların A.G.C. devreli veya K.amp devreli cihazlar önerilmeli ve kullanmalıdır.
Kulak arkası modellerde kulak kalıbı aslına uygun olarak kulağa takmalıdır. Aksi halde kulak kalıbı kulak kepçesini tahriş edecek ve ses kalitesinde bozulma olacaktır.
İşitme kaybınıza uygun bir cihazın maksimum ses ayarı 2-2.5 arasında olmalıdır.
Cihazınızın sesi gerektiğinden fazla açılmamalıdır. Bu size istenmeyen ekstra gürültüleri kazandıracaktır.
Özellikle anlama problemi olan hastalar için anlamakta zorluk çektikleri zaman sesini fazla açmamalı konuşan kişinin dudaklarından yararlanmalıdırlar. Zira sesi fazla açtığı zaman anlama güçlüğü daha fazla belirginleşecektir.
Trafikte veya gürültülü ortamlarda cihazınızın sesini biraz düşürmeniz gerekebilir.
Telefonla konuşmalarda telefon ahizesi cihazın üzerine tutulmalıdır. Ancak bu şekilde telefon görüşmesi yapılabilir.
Kişinin işitme cihazından memnun kalabilmesi, aldığı cihazın kullanma kılavuzundan olabildiğince yararlanması ,gerekirse satıcı firmaya başvurması gereklidir.
İşitme cihazı kullanırken aşağıdaki hususlara dikkat etmelisiniz:
Aşırı ısı ve soğuk ...
Aşırı ısı işitme cihazında çok büyük hasara yol açar. Bu nedenle işitme cihazınızı kesinlikle güneşli ve sıcak yerlerde bulundurmamalısınız. Saç kurutma makinesi kullanırken de işitme cihazını çıkarınız.
Aşırı soğuk da işitme cihazına zarar verir. Özellikle pillerin ömrünü azaltır.
Kulak kiri ...
Kulak içi ve kanal içi işitme cihazlarında kulak kiri hoparlörün içine girebilmekte ve arızaya neden olabilmektedir.
İşitme Cihazınızın hoparlör giriş ağzında toplanan kiri küçük bir fırça ile temizleyiniz.
İşitme Cihazınızı temizlemek için kesinlikle iğne ve benzeri şeyler kullanmayınız.
Nem ve su ...
İşitme cihazınızın buhar veya suyla temas etmemesi çok önemlidir. İşitme Cihazını temizlemek için kesinlikle alkol, su vs. gibi sıvılar kullanmamalısınız.
Vücut ısısı ve terleme, nemin kaynağıdır. Ter, sudan daha tehlikelidir, çünkü içerdiği asitler İşitme cihazındaki elektronik devreleri bozar. Sıcakta veya aşırı terleme olduğu zamanlarda işitme cihazı ve kulak etrafını sık sık siliniz.Nemi saç kurutma makinesi veya mikro dalga fırın gibi aletlerle almaya çalışmanız işitme cihazına zarar verir.
Kalorifer peteklerinin üzerinde de kurutmayınız.
Kimyasallar ...
Kozmetik ürünlerin ve özellikle saç spreylerinin işitme cihazlarının mikrofonunu ve ses ayar düğmesini bozması ihtimali yüksektir. İşitme cihazınızı bu ürünleri kullanırken çıkarmalısınız.
Toz ve Kir ...
İşitme cihazınızı toz ve kirden korumak için her gün kuru ve yumuşak bir bezle temizleyiniz.
İşitme cihazınızı kesinlikle yağlamayınız. |